NIPINURK

Tervitame teid toitude soovituslike sisetemperatuuride lehele, kus jagame olulist teavet erinevate toiduainete valmistamisel kasutatavate sisetemperatuuride kohta. Õige sisetemperatuuri jälgimine on toidu valmistamisel ülioluline, tagades nii nii toidu ohutuse kui ka selle maitse ja tekstuuri parima säilimise. Erinevad valmistusviisid nagu küpsetamine, grillimine, keetmine ja praadimine nõuavad erinevaid sisetemperatuure, et tagada toidu nõuetekohane valmimine ja turvalisus.


Palun tähenda, et kõik pakutud ja esitletud kraadid on Grillimaailma kokkade soovituslikud. Grillimaailm ei vastuta teie valmistatud toidu kvaliteedi eest.

Alljärgnevalt lisame ka terviseameti soovituslikud küpsetamise kraadid: https://pta.agri.ee/toit#grilli-ohutult

 

Antud lehel esitame soovituslikud sisetemperatuurid erinevate toiduainete puhul vastavalt nende valmistusviisidele. Lisaks sellele jagame näpunäiteid, kuidas sisetemperatuuri mõõtmist õigesti teostada ning kuidas tagada toidu ohutus ja kvaliteet igas etapis.

 

Olgu teie kulinaarne teekond nauditav ja turvaline ning oluline, et järgite soovituslikke sisetemperatuure, et saaksite nautida parimaid maitseelamusi koos pere ja sõpradega.

VIDEONURK

Jälgi ka meie Youtube kanalit!

TOITUDE SOOVITUSLIKUD SISETEMPERATUURID VALMISTUSVIISIDE ALUSEL

Peale fooliumis puhkamist

 Toores (rare)Pooltoores (medium rare)Poolküps (medium)Peaaegu küps (medium well)Täisküps (well done)
Veiseliha, lambaliha, vasikaliha: steigid, rostbiifid ja biifsteegid49 (52)°C52 (55)°C57 (60)°C63 (66)°C69 (71)°C
Hakk-kotletid hakkbiifsteegid, hakkpihvid60 (63)°C66 (69)°C71 (74)°C
Sealiha: steigid, praetikid, grillpraed60 (63)°C66 (69)°C69 (71)°C
Seahakkliha60 (63)°C66 (69)°C75°C
Sea kintsutikk  75°C+  
Sea abatikk (rebitud liha)93 (93)°C
Linnuliha*71(74)°C
Mereannid, kala  Punane kala 57°C
Valge kala 65°C
  

*Sobib: kana-, pardi-, hane- ja kalkunilihale. Valmis grill-liha ei lõigata kohe tükkideks. Sellel tuleb lasta ,,puhata”, et lihamahlad lihasse imbuksid. ,,Puhkamise” aeg sõltub lihatüki suurusest ning võib varieeruda kolmest minutist kuni tunnini. BBQ madal temperatuuril küpsetamine – ahju temperatuur 80-120°C.

Kõrgel temperatuuril grillimine260°C – 399°C
Küpsetusrestil grillimine150°C – 250°C
Kaudses kuumuses grillimine ja barbecue100°C – 155°C
Suitsutamine80°C – 100°C

Palun tähelda, et kraadid tabelis on soovituslikud Grillimaailma kokkade poolt. Terviseameti soovituslikud küpsetamise kraadid leiad lingilt: https://pta. agri. ee/toit#grilli-ohutult